Motoristé, pozor! Důležitý most v Žatci bude dva měsíce uzavřen
Most Nikose Belojannise v Žatci. Foto: Libor Želinský
Louny

Žatec – V Žatci bude od pondělí 5. března pro motoristy uzavřen most přes Ohři poblíž hlavního nádraží. Město ho postupně nechává opravovat už od roku 2016. Nynější uzavírka potrvá podle současných předpokladů až do druhé poloviny května, tedy déle než dva měsíce.

„Most bude uzavřen pro všechny druhy silniční dopravy, tedy pro auta, autobusy, motocykly i cyklisty. Zůstane však na něm zachován úzký průchod pro pěší, což pomůže lidem, kteří například míří pěšky z centra města na vlak,“ upřesnil Tomáš Kassal, mediální pracovník města Žatce.

Na mostě se bude nyní opravovat podloží a vozovka. Práce budou stát přes pět milionů korun. V minulých měsících probíhala například oprava zábradlí a dalších prvků. Kvůli dlouhé uzavírce budou na jaře muset měnit své trasy i jízdní řády dopravci na některých autobusových linkách.

Most v Rooseveltově ulici měří 86 metrů a postaven byl v letech 1937 – 1942. Asi jen málo obyvatel Žatce přitom zná jeho oficiální jméno. Je to most Nikose Belojannise. To byl řecký politik, který se po válce snažil prosadit ve své zemi komunistické uspořádání. Komunisté ovšem občanskou válku prohráli a Nikos Belojannis byl popraven. Řada řeckých komunistů, nespokojených s vývojem ve své zemi, v 50. letech přesídlila do Československa, aby se vyhnuli pronásledování doma a mohli žít podle svých socialistických ideálů, o nichž mysleli, že je v té době najdou u nás. Řekové vytvořili početnou národnostní menšinu, usazovali se nejvíce na střední a severní Moravě.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru