Ilustrační foto: CC0
Louny

Březno u Chomutova – Minulý týden se Zastupitelstva obce Březno narychlo zúčastnili zástupci firmy Severočeské doly (SD). Místní se totiž z interních novin dolů dozvěděli informaci o výstavbě recyklační linky na Li-Ion akumulátory. To v obci vzbudilo vlnu napětí, proto vedení obce pozvalo dva zástupce SD, aby občany s plánovanou výstavbou seznámili.

„Útlum těžby přijde velmi rychle a my hledáme náhradní řešení pro naše zaměstnance. Teď v současné době na Dolu Nástup pracuje 873,“ řekl v úvodu ředitel komunikace a vnějších vztahu SD Rudolf Kozák.

2210zastupko1 c207d

Rudolf Kozák ze SD seznámil občany s plány SD do budoucna. Foto: redakce

Podle něj jde o pilotní projekt. Ten se připravuje už od roku 2022. Jako lokalita byla pro výstavbu haly na recyklaci lithiových baterií vybrána obec Březno a její pozemky, které tam těžaři vlastní. „V této chvíli je tato lokalita jediná schůdná, protože je tu infrastruktura,“ řekl Kozák. Původně se uvažovalo o lokalitě Tušimice. „V Tušimicích bude umístěn jaderný zdroj,“ dodal manager projektu Jiří Neruda. Přesto potřebují těžaři přece jen další infrastrukturu vystavět. Chtějí vybudovat přístupovou komunikaci, aby se zásoby baterií do Března nedovážely skrz obec.

Zástupce Severočeských dolů ukázali místním návrhy hal, skladů a také předložili přehled dodavatelů lithiových baterií, se kterými jsou již podepsané dohody.

2210zastupko2 64561

2210zastupko4 8e2cd

Jiří Neruda ze SD ukázal návrhy recyklační linky. Foto: redakce

Místní mají obavy, jak recyklační linka ovlivní život a životní prostředí v obci a jak se výstavba průmyslového řízení promítne například do ceny pozemků a nemovitostí. „Jsme tady brzy, jsme schopni říct jenom obrysy a rozsah zamýšleného projektu, ale několikrát se sem ještě vrátíme s detaily. Výstupy ještě nemáme,“ snažil se uklidnit občany ředitel komunikace. „Nelíbí se nám to, nikdo nás o ničem neinformoval. Podle toho, co jsem tady dnes slyšela, myslím, že už je vše rozhodnuto a stavět se to prostě bude. Kupovala jsem zde dům s vidinou toho, že v relativně blízké době těžba skončí a lom se zatopí, místo toho se tu rozjede zpracování technikou, se kterou zatím nejsou zkušenosti,“ okomentovala jednání jedna z místních.

2210zastupko3 2c181

Lidem se plány s recyklační linkou nelíbí. Foto: redakce

Recyklační linka by byla jediná tohoto druhu v republice. „Čtvrtý měsíc roku 2027 by se to mohlo spustit,“ upřesnil Neruda s tím, že by se recyklovalo 100 kg baterií na hodinu a linka by byla v provozu 20 hodin denně 300 dní v roce.

Ve čtvrtek 12. prosince bude pilotní projekt představen vedení společnosti, poté se s ním seznámí i veřejnost. Recyklační linka by měla zaměstnat dle odhadů 300 lidí. „Počítáme s tím, že řada našich současných zaměstnanců dolu Nástup do útlumu těžby odejde do důchodu,“ podotkl ještě Rudolf Kozák.

Severočeské doly se musí vypořádat s útlumem těžby i v dalších lokalitách, například na lomu Bílina. I tam hledají nový zdroj příjmů. U obce Braňany by například chtěly otevřít kamenolom, kde se už kdysi těžilo. Záměr se však setkal s velkým odporem místních, což bylo zřejmé na veřejném setkání (informovali jsme ZDE). Nakonec se v rámci voleb do krajských zastupitelstev uspořádalo i místní referendum, v němž místní rozhodli, že obec musí udělat vše pro to, aby se kamenolom neotevřel (psali jsme ZDE).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru