Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Nová alej začala v sobotu dopoledne vyrůstat na jihu Žatce u Pekárenské ulice. Veřejného sázení stromů, které uspořádalo město Žatec za podpory Technické správy města Žatce, se zúčastnila stovka dobrovolníků.

U připravených jam už bylo připraveno 62 sazenic okrasných třešní, které tvoří první část nové aleje. Zbytek stromořadí, jež by mělo vést od Pekárenské ulice podél nové polní cesty až k tzv. uhelné silnici jižně od města, se má dosazovat v budoucnu. Alej vytvoří nový krajinný prvek, zároveň bude nabízet stín při letních procházkách nebo částečně chránit při sněžení či větru při procházkách v zimě či na podzim.

Veřejného sázení se zúčastnily jak rodiny s dětmi, tak různé skupiny dospělých různého věku, ale třeba také děti ze základních žateckých škol z Jižní a Dvořákovy ulice nebo na nám. 28. října. Akce se nakonec stala i místem příjemného setkání, protože se do řeči dávali jak přátelé a známí, tak i lidé, kteří se dosud neznali. K debatám vedla už samotná práce – nutnost půjčit si lopatu nebo nůž na rozřezání obalu tří- až čtyřmetrových sazenice. Nebo také vzájemná výpomoc při zatloukání opěrných tyčí, které průběžně přiváželi pracovníci technické správy. Ta bude také o stromy dál pečovat.

Součástí veřejné akce byl i doprovodný program. Děti se mohly zapojit do enviromentálních aktivit, jako je poznávání přírodnin, třídění odpadu či přiřazování živočichů ke stromům, kde většinou žijí. Závěr setkání a pracovního nasazení obstaralo společné opékání buřtů.

Podle ohlasů mnoha účastníků vysazením jednoho či více stromů jejich zájem o novou alej neskončil. Většina si „svůj“ strom, který vysadila, označila, či aspoň odpočítala, někteří se jej chystají i podepsat. To proto, aby mohli i v budoucnu sledovat, jak jejich sakura roste a prospívá.

Právě tyto ohlasy dokazují, že původní úmysl pořadatelů se veřejným sázením stromů podařilo naplnit. Protože: „Kdo strom zasadí, ten ho nezničí.“ Tomáš Kassal

FOTO

2210alej1 5e798

2210alej3 a13bf

2210alej4 bec98

2210alej5 b8bc8

Foto: město Žatec

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru