Ilustrační foto. Foto: redakce
Louny

Žatec - Mizející sošky, vázy či květiny jsou opakujícím se nešvarem žateckého městského hřbitova. Lidé si na problém opakovaně stěžují, ale je obtížné jej řešit, což je známé i z dalších měst.

Krádeže na hřbitově, které veřejnost často kritizuje, budou opět tématem v souvislosti s blížícími se Dušičkami, tedy dnem připomínajícím Památku zesnulých. Městská policie Žatec v tomto období zvýší preventivní kontroly hřbitova, a to přímo pěšími hlídkami v areálu.

Definitivní vyřešení je ale spíše nemožné. „Ze zkušenosti víme, že ve většině případů nejde o klasické krádeže, ale spíše o přemístění sošek, květin, váziček apod., na jiný hrob. Těžko tomu, bohužel, vzhledem k členitosti a rozlehlosti hřbitova úspěšně čelit,“ upozornil ředitel Městské policie Žatec.

Teoretickým řešením, které je ale prakticky nevyužitelné, je kamerový dohled nebo umístění fotopastí. Nelze všechny hroby hlídat nepřetržitě ani kamerami, snímání navíc komplikuje vegetace. „A navíc ne každý, kdo něco bere z hrobu, musí být zloděj. Může to být i majitel. To nikdo z kamery nepozná,“ připomněl ředitel Technických služeb města Žatce Andrej Grežo.

Vedle všeobecné výzvy všem občanům, že brát z hrobů, co není jejich, není správné, existuje tedy asi jediné řešení. A to průběžné kontroly městské policie na hřbitově, které už probíhají a které se o Dušičkách ještě zvýší. Tomáš Kassal

Otevírací doba na hřbitově o Dušičkách 2024:

  • Otevírací doba hřbitova: 1.11. až 3.11. 2024 od 7 hod do 20 hod.
  • Provozní doba správy hřbitova: 1. 11. až 3.11. 2024 od 9 hod do 17 hod.
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru