Jan Paparega.
Louny

Sever má obrovský potenciál,“ říká Jan Paparega, dlouholetý primátor Mostu a současný senátor, který kandiduje v krajských volbách za regionální hnutí ProMost v koalici Lepší sever. Trnem v patě nejen jemu, městu Most, ale i značné části Ústeckého kraje je především privatizace bytového fondu, která nahrála spekulantům, a následné přistěhování nepřizpůsobivých občanů.

Český sever má pověst „šikanovaného spolužáka“. Do Ústeckého kraje se odváží problémy z celé země, a přitom se tu vyrábí energie pro zbytek země.

To je fakt. Roky jsme republice dávali strašně moc, ale méně dostávali. Teď tu máme nařízení z EU transformovat černou energii na zelenou. Je to správná cesta, ale připomíná bungee jumping bez lana. Načasování je špatné a vývoj měl být přirozenější. O této transformaci se přitom mluví už 8 let, ale ještě nikdo neřekl, jak se to má dělat a jak s tím stát pomůže.

Vizualizace budoucnosti Ústeckého kraje připomínají dětské omalovánky. Místo dolů blankytná jezera, vše bude nádherné...

Jezera jsou fajn, ale práci lidem nedají. V rámci útlumu těžby a těžkého průmyslu přibude nezaměstnaných. Je potřeba se na to připravit a konkrétně říct, co s nimi, a ne se nechat ukolébat obrázky.

Co bude s opuštěnými doly?

Plochy po těžbě uhlí jsou příležitostí pro investory. Mohou na nich postavit fabriky, ale ne pouhé montovny jako v minulosti. Potřebujeme k nám ale dostat mozky, aby se v nich dělalo něco s přidanou hodnotou. To je hlavní úkol.

Společnost IPSOS udělala průzkum největších problémů v Ústeckém kraji. Životní prostředí zajímá jen 8 % lidí, většinu trápí nepřizpůsobiví občané, nezaměstnanost, kriminalita, zneužívání dávek a vyloučené lokality.

To jsou spojené nádoby. Hodně severočeských měst atakuje přední příčky nezaměstnanosti, což se ještě zhorší útlumem těžby. Je to začarovaný kruh, který ale politici mimo kraj nevnímají, protože vůbec neví, o čem mluvíme.

Jak se problémy projevují?

Nepřizpůsobiví lidé znepříjemňují život všem v okolí, nepracují, poflakují se, neuklízí po sobě, jsou vulgární. Nemají přirozenou úctu k autoritám. Korekce jejich chování není příliš možná. Velká část z nich užívá drogy. Je to problém, který odpuzuje mladé a chytré lidi, které chceme v kraji udržet. Policie se to snaží korigovat, ale nemá dostatek lidí a to musíme změnit.

Problém je do jisté míry umělý. Velká města, včetně Prahy, to vyřešila odsunem – a ze severu si udělala „koš“.

Udělali z nás smetiště. Není ale snadné postup zopakovat a problémové lidi vrátit“. To bych nepřál ani nepříteli. Je malá šance, jak zasáhnout do soukromého vlastnictví majitelů obchodníků s chudobou. Jejich nájemníkům můžeme v rámci zákona pobyt trochu znepříjemnit“, socializovat je a vychovávat, ale je to boj s větrnými mlýny.

Jak to celé začalo?

Spekulanti po privatizaci vykoupili byty za ceny do sto tisíc korun. Před 15 lety se za tu cenu dal koupit byt 3+1 v Mostě. Koupili jich třeba deset a nastěhovali tam problémové lidi z celé země. Teď na tom vydělávají, protože systém státní sociální podpory je špatně nastaven. Spekulanti dostávají každý měsíc částku, která neodpovídá nájemnému, jež je obvyklé v daném místě a čase, ale je násobně vyšší. Systém to umožňuje.

Kdo dotuje tenhle byznys?

Každý pracující člověk.

Dá se obchod s chudobou omezit?

Čekám, co vzejde z návrhu, který se projednává v Poslanecké sněmovně. Jsem ale skeptický. Mnohé věci jsou použitelné, ale návrh není tak tvrdý, aby se v něm nenašla skulina. Návrh třeba umožňuje, že když dítě nevychodí povinnou základní školu, tak rodině nejsou kráceny příspěvky. Když ale neumí pořádně číst a psát, jak se může uplatnit? Jsme tak hloupě štědří, že i člověka, který je prakticky nezaměstnatelný, zaevidujeme na úřadu práce, a i když nikdy nepracoval a pracovat nebude, má nárok na dávky.

To jsou hlavně problémy hornických měst uprostřed kraje. Jak jsou na tom další města – třeba Roudnice nebo Litoměřice?

Tam nemají tolik nepřizpůsobivých. Ale například ve Šluknově nebo Varnsdorfu mají problémy jiného charakteru. Po vymizení průmyslu je tam spousta prázdných nemovitostí, nedostupná zdravotní péče, což je problém celého kraje.

Ústecký kraj má sice hroznou pověst, ale z krajinářského hlediska je to nejhezčí kraj. České středohoří, Krušné hory, České Švýcarsko, Lužické hory...

A málokdo to ví. Bohužel jsme lajdáci“ v tom, že neumíme dostatečně zpropagovat to, jaký kraj máme. Lidé si myslí, že tu máme měsíční krajinu, což není pravda.

Kromě Lepšího severu kandidují i další strany, které také chtějí řešit vyloučené lokality a nepřizpůsobivé. Dá se to vůbec na krajské úrovni změnit?

Rozhodně se na tom dá pracovat. Bylo by špatně, kdyby to v programu neměly i tradiční strany. Na druhou stranu, vládní strany i ANO měly možnost to změnit. Ale je to tak nepopulární segment, že se o tom jen baví.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru