Řeka Labe v Děčíně. Foto: e-deniky.cz
Louny

Ústecký kraj - Pod vlivem zpřesněných výstrah a aktuální situace v celé republice se podruhé sešla povodňová komise Ústeckého kraje. Jednotliví členové předali aktuální informace. Cílem všech příprav a opatření je minimalizovat škody na zdraví a majetku občanů. 

Zprávy od správců toků v Ústeckém kraji nejsou až tak kritické. Na řekách ve správě Povodí Ohře se očekává dosažení maximálně 2. SPA, toky by se měly udržet ve svých korytech.

Na Labi bude situace dramatičtější, dosažení 3. SPA v Ústí nad Labem by mělo přijít v neděli a kulminace potom z úterý na středu při průtoku 2000 – 2200 m3 za vteřinu, jedná se tedy o úroveň pětileté vody. Na některých místech už se staví nebo začnou stavět protipovodňové zdi (Křešice, Ústí nad Labem, Děčín, Lovosice). Lokálně lze čekat rozlití z břehů a v níže položených úsecích zatopení cyklostezek či komunikací (Dolní Žleb na Děčínsku). Z Labe jsou také vymísťována plavidla.

Podle aktuálních nedělních ranních informací z města Děčín v noci ze soboty na neděli dosáhlo Labe dle údajů na vodočtu v Ústí nad Labem 2. stupně povodňové aktivity (pohotovost).  Dnes v 6:40 byla výše hladiny v Děčíně na 517 cm. 

Přes pět set událostí řešili během soboty hasiči v Ústeckém kraji. Většinou se jednalo o spadlé stromy nebo uvolněné plechy na budovách, v obci Hrobce na Roudnicku jednotky evakuovaly sedm skautů z ostrova. 

Aktuálně trápí obyvatele silný vítr a s ním související výpadky elektrického proudu. ČEZ Distribuce nyní řeší několik poruch na vysokém napětí, pracovníci jsou přímo v terénu. Přehled aktuálních výpadků lze sledovat přímo na www.cezditribuce.cz. Dle ČHMÚ by měl vítr ustat v pondělí.

Další jednání povodňové komise je svoláno na pondělí 16. září v 11 hodin.

Už během soboty oznámila například města Most a Litvínov, že kvůli poryvům větru a padajícím větvím stromů uzavírají městské hřbitovy. Litvínov veřejnost také nepouští do Zámeckého parku či sportovního areálu Nové Záluží. V Ústí je uzavřená Zoologická zahrada.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru