Dožínky zahájil radní Michal Kučera. Foto: Ústecký kraj
Louny

Peruc - Tradiční krajské dožínky Ústeckého kraje se uskutečnily v Peruci na Lounsku. Šestnáctý ročník výstavy zemědělství, řemesel a výrobků se konal pod záštitou hejtmana Jana Schillera.

Oslavu konce sklizně, která je součástí Rodinného stříbra Ústeckého kraje, zahájil radní pro oblasti regionálního rozvoje, zemědělství a rozvoje venkova Michal Kučera, který je zároveň předsedou Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na akci nechyběl ani předseda krajského Výboru pro zemědělství a venkov Zdeněk Plecitý.

„Náš kraj je nejen krajem průmyslovým, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale má i skvělou a dlouhou tradici zemědělskou. V té souvislosti se často připomíná Přemysl Oráč, který oral pole u Stadic na Ústecku. Myslím ale, že spíše než bájné postavy, bychom si měli připomínat a oceňovat vaši práci v současnosti. A k tomu slouží právě dožínková slavnost, každoroční svátek všech zemědělců i farmářů, jejich práce, a hlavně plodů té práce – letošní úrody,“ uvedl při slavnostním zahájení radní Ústeckého kraje Michal Kučera.

Dožínky v Peruci začaly slavnostním průvodem. Následovalo předání věnců a kytic, zpěv písně Ach, synku, synku a vypouštění holubic.

Návštěvníci si mohli prohlédnout historickou i moderní zemědělskou techniku a ochutnat regionální potraviny přímo od pěstitelů a výrobců. K vidění byly letové ukázky dravců, nechyběli ani kejklíři, mažoretky či ukázky historického šermu. Novinkou bylo 1. dožínkové mistrovství v orbě.

Připraven byl také bohatý kulturní program. Přítomné bavila například Marcela Holanová, zahrály kapely Kalandr revival band, Kabát revival Varnsdorf J. B. nebo Country Náhodná Sešlost.

FOTO

1009dozinky1 727d7

Dožínky zahájil radní Michal Kučera. Foto: Ústecký kraj

1009dozinky2 5daf7

1009dozinky3 fc351

1009dozinky4 9f31d

1009dozinky5 45ebb

Foto: Ústecký kraj

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru