Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Ve znamení chmele, piva a dobré nálady proběhl v pátek a sobotu 67. ročník Dočesné, tradičních slavností chmele v Žatci. Pro návštěvníky, jichž dorazily řádově desítky tisíc, byl připraven program na sedmi scénách, mohli ochutnat pivo od více než padesáti pivovarů.

Program na hlavním pódiu před radnicí, jehož generálním partnerem byla korejská společnost Nexen, byl určen všem zájmovým skupinám, tam také proběhlo v sobotu po poledni slavnostní zahájení. Oficiální úvod obstaral nástup žateckého spolku Chmelobrana, hned po něm se na pódium dostavili zástupci vedení města a také tří partnerských měst, německého Thumu, polského Krasny Stawu a belgického Poperinge. S belgickým městem trvají přátelské vztahy nejdéle, právě letos slaví obě chmelařská sídla 60 let partnerství.

Všechny přítomné prostřednictvím videa pozdravil také ministr zemědělství Marek Výborný. Po slavnostním zahájení došlo ještě na symbolické stržení prvního štoku na nejmenší chmelničce, o což se postaral starosta Žatce Radim Laibl.

Hlavní scéna před radnicí

Hlavní scéna poté sloužila i jako pódium pro události, které jsou pro Žatec typické a přispívají k jeho tradici, díky které bylo loni město a jeho okolí zapsány na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO.

Na pódiu proběhla soutěž v ručním česání chmele, do kterého se zapojila i místostarostka Jaroslava Veselá. Díky moderátorovi sobotního dne Zdeňku Izerovi se i u této, mnohdy poněkud nezáživné činnosti, diváci výborně bavili. Z pódia zazněly výsledky pivovarské soutěže, při níž se ve Chmelařském institutu degustovalo mnoho druhů piv od řady pivovarů. A také došlo na hlavní scéně ke křtu knihy Žatecký román, která byla zapsána do české knihy rekordů, čímž přispěla k propagaci Žatce. Čím je román výjimečný? Napsalo jej 777 autorů, právě díky tomu získal rekordní zápis.

Na hlavní scéně také zněla hudba, i na něm se představilo mnoho hudebníků. Přestože ani v prostoru před radnicí se vstupné neplatilo, lidé mohli slyšet mnoho zajímavých skupin a interpretů. Pro neznalé se stalo nečekaně skvělým zážitkem například vystoupení skupiny The Cello Boys, což je trojice muzikantů, dvou cellistů a jednoho bubeníka, kteří hrají neuvěřitelně dynamicky skladby od Antonína Dvořáka a J. S. Bacha až po Nirvánu, U2 nebo AC/DC. Zážitek z jejich vystoupení byl pro diváky tak silný, že mnozí zapomněli i na spalující slunce, jež po celou sobotu rozpalovalo centrum města.

I tím, tedy představením kvalitních, ale třeba i méně známých muzikantů a skupin, nebo naopak prostorem pro mladé, začínající hudebníky, včetně těch z uměleckých škol, nebo prezentací méně častých hudebních žánrů, se už po řadu let stylizuje žatecká Dočesná. Pestrý mix hudebních žánrů je pro ni stejně typický, jako nabídka stovek druhů piv od desítek pivovarů.

Hudební festival v Letním kině

Naopak hudební festival v Letním kině, který je jako jediná část Dočesné s placeným vstupným, představil za podpory společnosti Grape SC v sobotu několik hvězdných českých a slovenských skupin a zpěváků. Kdo si vstupenku v předprodeji nebo přímo na místě pořídil, určitě nelitoval. Koncerty Lucie Bílé, Davida Kollera, skupin J.A.R., No Name a dalších byly skvělým hudebním zážitkem. A všichni přítomní v Letním kině to náležitě ocenili.

Program 67. Dočesné probíhal i na dalších scénách a místech, z nichž některé, třeba v Klášterní zahradě nebo v areálu Žateckého pivovaru, byly spíše odpočinkové. I taková místa byla v pátek a sobotu potřeba při chození, pití, ochutnávání, poslouchání hudby a setkávání s přáteli. O tom všem byla, jako vždy, tradiční Dočesná, největší žatecká slavnost.

Tomáš Kassal

FOTO

0909docesna c34dc

0909docesna2 5b41d

0909docesna3 396a1

0909docesna4 ff07c

Foto: město Žatec

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru