Ilustrační foto: CC0
Louny

Peruc - Již tuto sobotu od 12 hodin se v Peruci na Lounsku konají XVI. Krajské dožínky Ústeckého kraje 2024, kde nebude chybět ani 1. Dožínkové mistrovství v orbě.

Můžete zde vidět výstavu moderní a zemědělské historické techniky, lety vrtulníkem nebo si poslechnout hudební doprovod. K letošnímu ročníku akce do Peruce zavítá i Cyklohráček - výletní vlak pro malé i velké cestovatele. 

Doprovodný program se bude konat také v železničním muzeu ve Zlonicích, které slaví již 27 let své existence.

Záštitu převzal hejtman Ústeckého kraje Ing. Jan Schiller.

Vstup a parkování zdarma.

14655b 0d216

 

Dožínkovým vlakem do Peruce

Vydejte se s vlakem na perucké dožínky, které proběhnou v sobotu 7. září 2024. V tento den bude mimořádně posílena vlaková doprava na úseku Louny – Peruc – Slaný. K pravidelným 4 párům vlaků, které zajišťují České dráhy, přibydou další 3 posilové páry vlaků, které zajistí Die Länderbahn CZ. Můžete se těšit na moderní motorovou jednotku RegioSprinter.

Kromě toho se na trati objeví i speciální dětský vlak Cyklohráček, který můžete znát z okolí Prahy. Vlak je plný různých her a zábavy pro děti. Kromě toho nabízí i zvýšenou kapacitu pro přepravu jízdních kol. Cyklohráček zajistí jeden pár vlaků Slaný – Louny a zpět krátce po poledni.

Doprovodný program se bude konat také v železničním muzeu ve Zlonicích, které slaví již 27 let své existence. Rozšířená nabídka vlaků umožní zájemcům navštívit obě akce na trati.

Akci organizuje nově vytvořený svazek obcí Stodesítka, který založilo město Louny společně s devíti dalšími obcemi na území Ústeckého a Středočeského kraje. Svazek vznikl v reakci na nedávné záměry Středočeského kraje zrušit vlakovou dopravu na trati č. 110 v úseku Louny – Slaný. Proti tomuto záměru se úspěšně postavily obce na trati společně s městem Louny a Ústeckým krajem.

Cílem nového svazku obcí není jen uhájit provoz vlaků na trati i v dalších letech, ale také prosadit rozvojové projekty, které by v budoucnu mohly posílit význam tratě a zvýšit tak počet přepravených cestujících. Svazek obcí Stodesítka podporuje návrh města Slaného na zavedení spěšných vlaků Louny – Slaný – Praha, které by v úseku do Slaného zastavily ve všech zastávkách, a na úseku ze Slaného do Prahy by zastavily pouze v Kralupech nad Vltavou. Díky tomuto provoznímu konceptu by bylo možné zkrátit čas jízdy do Prahy až o 25 minut.

Kromě toho také svazek obcí Stodesítka bude usilovat o zřízení nových vlakových zastávek na trati, aby se vlaky více přiblížily lidem. Proto je třeba naším členem také obec Dřínov, kolem které trať prochází, ale jejíž občané nemohou vlak využít kvůli absenci zastávky. Dalšími prověřovanými lokalitami jsou Vlčí u Loun, Čeradice nebo Stradonice.

Svazek obcí Stodesítka jde ve šlépějích již existujících svazků obcí zaměřených na podporu železniční dopravy. Lze připomenout např. Svazek obcí údolí Desné, kterému se podařilo zachránit trať Šumperk – Kouty nad Desnou v podhůří Jeseníků, nebo svazek obcí ODORAK na Rakovnicku, který hájí provoz na trati Lužná u Rakovníka – Žatec nebo Rakovník – Kralovice. (TZ)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru