Reprofoto video: Policie ČR
Louny

Ústecký kraj – V pondělí ve večerních hodinách získali pražští policisté informaci, že v jednom z kamionů projíždějících Prahou se mají nacházet migranti. Policisté z pohotovostní motorizované jednotky spolu s policisty pražské cizinecké policie a místních oddělení začali okamžitě po kamionu pátrat.

Díky velmi dobré operativně pátrací činnosti se policistům podařilo vytipovat kamion, který následně za pomoci středočeských dopravních policistů zastavili na 17,5 km dálnice D8. V zastaveném kamionu posléze policisté nalezli celkem třicet osob (ženy, muže, děti), z nichž jedna žena nejevila známky života. Policisté ženu okamžitě začali resuscitovat i za použití defibrilátoru a na místo zavolali rychlou záchrannou službu. I přes velkou snahu policistů i záchranářů bohužel žena zemřela. Vzhledem k tomu, že všichni cizinci byli z velkého tepla a nedostatečného přísunu tekutin dehydrování, policisté jim na nejbližší benzínové stanici nakoupili vody, které jim u kamionu rozdali.

Všichni cizinci pocházející ze Sýrie, ve věku 10 až 58 let, byli omezeni na osobní svobodě a přerozděleni na pracoviště cizinecké policie ve středních Čechách, Praze, Ústí nad Labem a Inspektorát cizinecké policie v Ruzyni. Nezletilí cizinci budou předání orgánům sociálně právní ochrany dětí, u dospělých osob policisté zjišťují, zda v nějaké zemi Evropské unie nepodali žádost o azyl. V případě pozitivního zjištění, budou tito cizinci umístěni do záchytného zařízení pro cizince a následně bude zahájeno Dublinské řízení. V případech, kdy občané Sýrie nemají zažádáno v žádné zemi Evropské unie o azyl, bude těmto cizincům vydán výjezdní příkaz. Tyto úkony stále probíhají.

„Současně policisté zadrželi řidiče kamionu, který migranty převážel. Jedná se o muže běloruské národnosti, který se nachází v policejní cele. Krajští kriminalisté středočeské policie již v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zvlášť závažného zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice podle § 340 odst. 1, odst. 4 písm. a). S tímto mužem probíhají potřebné procesní úkony ve vztahu k nelegálnímu převozu migrantů, kdy bohužel jedna žena z třicetičlenné skupiny i přes poskytnutou pomoc policistů a záchranářů zemřela. U ní kriminalisté nařídili soudní pitvu ke zjištění přesné příčiny smrti. V současné době probíhají se všemi osobami, tedy jak s migranty, tak i s řidičem kamionu, potřebná procesní řízení," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru