Dřevěná rekonstrukce z fošen, patrně nábřeží. Foto: Povodí Ohře
Louny

Kadaň - Dolní jez v Kadani na řece Ohři aktuálně prochází kompletní rekonstrukcí a v souběhu se stavebními pracemi zde probíhá také záchranný archeologický výzkum. Archeologům se podařilo nalézt kromě základů staveb z první poloviny 19. století, keramiky z 16. století také šestikrejcar Františka II. z roku 1800 a zlatý špendlík. Jedná se o nejrozsáhlejší archeologický výzkum v Kadani.

Záchranný archeologický výzkum prováděný Ústavem archeologické památkové péče severozápadních Čech, v. v. i. intenzivněji probíhal od 17. června a pokračuje dosud. Hlavní fáze skončí pravděpodobně tento týden.

Výzkum probíhá v lokalitě, kde dojde k výstavbě nového rybího přechodu, jehož základ zasahuje do severovýchodní části říčního ostrova Písečná hlava. K němu původní dřevěný jez vedl, na rozdíl od současného, vůči řece šikmo a vzdutou vodu přiváděl k mlýnskému náhonu tzv. Českého, neboli Steinkopfova mlýna. Proti mlýnu se na ostrově v minulosti nacházel areál menších mlýnských staveb, z nichž některé byly také opatřeny vodními koly. Proti jarním povodním a ledochodům byla tato kola chráněna silnou ochrannou zdí.

„První sondy a průběh skrývky nejprve naznačovaly, že vše bylo při stavbě betonového jezu v 60. letech 20. století zničeno. Poté nám však stavebníci oznámili nález pozůstatků staré ochranné zdi a postupně se podařilo nalézt i základy všech dalších staveb areálu. Stály zde nepochybně již kolem roku 1842 a v druhé polovině 19. století byly přestavovány,“ popisuje průběh archeologických prací vedoucí výzkumu Kryštof Derner.

Při pokračujícím bagrování byly níže nalezeny dřevěné kůly a vodorovně uložené trámy, mezi nimiž se podařilo rozlišit tři různé konstrukce, ležící v rozdílné hloubce. Nejvýraznější z nich tvořila základ dřevěné stěny z mohutných kuláčů, patrně předchůdkyně kamenné ochranné zdi z 19. století. Nejspíš se jednalo o dřevěné nábřeží starší fáze areálu, podle doprovodné keramiky přibližně z 16. až první poloviny 19. století. Další byla obdobná ale hlouběji uložená fošnová stěna a poslední byl dřevěný rošt, patrně základ dřevěné stavby.

Archeolog Kryštof Derner dodává: „Celkem bylo nalezeno a popsáno 143 dřev. Přesnou dataci těchto konstrukcí umožní dendrochronologie. Podle unikátního vzorce sledu širokých a úzkých letokruhů odebraných vzorků dřev odpovídajících různé intenzitě osvitu v minulosti může být přesně určen rok smýcení dřeva. Zatím bylo odebráno 22 vzorků. Jedná se o nejrozsáhlejší podobný výzkum v Kadani. Nejzajímavějšími nálezy tzv. hmotné kultury je šestikrejcar Františka II. z roku 1800 a zlatý špendlík. Ten byl patrně původně nošen jako ozdobná součást honosného oděvu.“ (TZ)

FOTO

1408vyzkum2 35887

 Dřevěná rekonstrukce nábřeží a další nesouvisející kůly.

1408vyzkum3 6b0b6

Muzeum Chomutov, sbírka fotografií. Zkoumané stavby na fotografii z doby kolem roku 1880.

 

1408vyzkum4 3b41f

Šestikrejcar Františka II. 1800 nalezený při bagrování říčního dna.

1408vyzkum5 db2d0

Ozdobná hlava zlatého špendlíku z raně novověkých vrstev.

1408vyzkum6 4a64a

Vedoucí archeologického výzkumu Kryštof Derner. Veškeré foto: Povodí Ohře

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru