Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Rozpočtové opatření ve výši 35 milionů korun schválilo na svém červnovém jednání zastupitelstvo města. Peníze se využijí na pokračování rekonstrukce veřejného osvětlení (VO) ve městě.


První etapa rekonstrukce skončila letos v květnu, když v části města byla dokončena výměna téměř 400 starých svítidel za nová a úsporná LED světla v lampách veřejného osvětlení. Vedle toho došlo k výměně pěti rozvaděčů a k vybudování systému IoT Smart City, který celý systém řídí. Práce za zhruba 10 milionů korun byly financovány i díky dvěma dotačním projektům – Kotlíkové dotace a Národního plánu obnovy.

Nyní bude přeměna sítě pokračovat dalšími výměnami. „První etapa je u konce. Teď bude následovat druhá fáze, na kterou ale budeme mít jen dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu. Zbytek dofinancujeme sami,“ vysvětlil na zastupitelstvu starosta Radim Laibl. Zdůraznil, že k výměně svítidel ve městě dochází hlavně proto, že nový systém je šetrnější k životnímu prostředí a také ekonomicky úspornější.

Ve druhé etapě rekonstrukce VO dojde k výměně 917 svítidel, odhadované náklady mají být 30 milionů korun, z nichž 10 milionů má pokrýt dotace z programu Národní plán obnovy. Výběrové řízení na dodavatele se připravuje. Zároveň probíhá finalizace technické dokumentace pro třetí etapu rekonstrukce VO, která má skončit v roce 2025 a při níž dojde k výměně dalších osmi set svítidel. V rámci prací zároveň dochází i výměně některých stožárů veřejného osvětlení. Mimo svítidel a stožárů se počítá také s výměnou desítek rozvaděčů.

Z pohledu energetické bilance by do konce roku 2025 mohlo dojít ke snížení spotřeby elektrické energie veřejného osvětlení ve městě až o 763 MWh/rok, což je snížení spotřeby o zhruba 69 procent proti původnímu stavu před zahájením projektu obnovy v roce 2022. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru