Foto: redakce
Louny

Louny - Participativní rozpočet je proces, prostřednictvím kterého obyvatelé města mohou přímo rozhodovat o využití části rozpočtu na uskutečnění projektu investičního charakteru. Občané v Lounech mají tuto možnost letos poprvé. Své návrhy mohou od teď předkládat do 30. listopadu.


Náklady na jeden projekt budou ve výši minimálně 60 tisíc korun a maximálně ve výši 300 tisíc korun. „Celková částka musí zahrnovat jednak náklady související s projektovou přípravou a jednak náklady na vlastní realizaci projektu. Navrhovatelé jsou povinni si ověřit reálnost předkládaného rozpočtu odborným názorem nebo rešerší dostupných informací,“ uvedla Petra Kotková, vedoucí odboru komunitního rozvoje a participace. Vyloučeno podle ní není ani spolufinancování z jiných zdrojů. „Pokud si ho předkladatel zajistí a doloží, mohou celkové náklady na projekt přesahovat maximální limit,“ doplnila.

Projekty musejí sloužit občanů města Louny a městských částí Brloh a Nečichy, musejí být realizovány na veřejně přístupném místě v majetku města a měly by být realizovatelné do konce roku 2025. Návrhy může podat občan nebo skupina občanů s trvalým pobytem v Lounech a městských částech Brloh a Nečichy, ale i právnická osoba se sídlem v Lounech. „S návrhem musí předkladatel současně předložit i seznam alespoň 15 podporovatelů projektu s trvalým pobytem v Lounech. Každý navrhovatel smí předložit nanejvýš dva návrhy, a to do 30. listopadu 2024. Návrh projektu lze podat prostřednictvím e-mailu, více se dočtete na webu města,“ sdělil mluvčí radnice Marcel Mihalik.

Autorům podaných návrhů dá město do 30 dní vyhodnocení o realizovatelnosti. V pozitivním případě bude takový projekt projednán při veřejném projednání a následně o něm bude prostřednictvím online aplikací města občany s trvalým pobytem v Lounech hlasováno.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru