Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Povedenou premiéru má za sebou žatecký festival vína, který se poprvé uskutečnil za podpory města Žatec na náměstí Svobody v sobotu 11. května. Své produkty v něm nabízelo 9 vinařství z různých oblastí Česka.

Vinařské setkání přilákalo do historického centra Žatce stovky lidí. Ti mohli ochutnávat vína jak z blízkého regionu, konkrétně z vinic u Nechranické přehrady, tak z kraje, tedy z několika míst Litoměřicka, ale třeba i z Moravy. Nechyběla nabídka dalšího občerstvení včetně sýrů, které k vínu tradičně patří.

DSC 7127 051ba

Přestože Žatec je spojen především s chmelem a pivem, v minulosti se v okolí města často pěstovala i vinná réva. To připomněl místostarosta Pavel Pintr v úvodu festivalu na pódiu, kde následně probíhal doprovodný kulturní program. „Když se podíváme do historie a půjdeme do 14. století, tak to bylo naopak a tehdy dominovalo víno. Teprve postupně se to změnilo a nyní zde převládá pěstování chmele,“ řekl Pavel Pintr. Zároveň zdůraznil, že vinařský festival by se mohl stát novou tradicí a pravidelnou městskou akcí. „Chceme, aby město nemělo jen tradiční setkání ohledně piva a chmele, tedy Dočesnou, ale abychom mohli oslavovat i víno, které tu mělo také dlouhou tradici,“ dodal místostarosta Žatce.

1405vino1 f3931

Akce s názvem První žatecký festival vína přilákala během dne mnoho lidí, již si mohli řadu vín různých chutí a barev nejen ochutnat, ale také koupit domů. Pořadatelé mohli být s premiérou spokojeni. Návštěvníci se pak nejspíš mohou těšit i na další vinařská setkání, ale musí se připravit na jednu zajímavost: I všechny následující ročníky mají mít název První žatecký festival vína, i kdyby šlo o třetí či sedmé pokračování. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru