Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Vzpomínkovou akci, která připomněla 79. výročí konce války v Evropě a osvobození Československa, uspořádalo včera dopoledne město Žatec s Vojenskou posádkou Žatec a místními skauty u památníků na městském hřbitově a na Kruhovém náměstí.

Setkání se zúčastnila řada žateckých zastupitelů a zástupci několika spolků včetně Československé obce legionářské nebo Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. Všichni položili květiny a věnce k oběma památníkům.

Pravidelné pietnís setkání připomíná nejen konec největšího válečného střetnutí v dějinách, ale také boj za svobodu samostatného Československa. „Neslavme dnešní den jako den osvobození. Slavme jej jako den vítězství, neboť jsme se na tomto vítězství spolupodíleli! Češi prokázali velkou míru hrdinství v reálném boji,“ zdůraznil ve svém projevu starosta Žatce Radim Laibl.

Zmínil také události z konce války přímo v Žatci, kam 8. května v půl šesté ráno přijely tanky Rudé armády a spolu s Čechy z Národního výboru pak dorazily před místní radnici. Ze Žatce poté sovětské jednotky postupovaly dál k Praze. Starosta tím připomněl i naději na normální život, která s koncem války v roce 1945 dorazila do Žatce i celého Československa. „Naději, která byla ovšem téměř vzápětí zmařena nástupem nové totalitní moci,“ dodal starosta ve svém projevu. Každoroční vzpomínková událost je tak připomenutím nutnosti vždy usilovat o osobní i národní svobodu a vše, co s tímto pojmem souvisí.

Obě pietní akce, na městském hřbitově i Kruhovém náměstí, byly slavnostně ukončené státní hymnou, již zazpívala Barbora Nová. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru