Foto: Vězeňská služba ČR
Louny

Drahonice - Dvoudenní návštěvu kolegové z Chemnitzu, kde jsou umístěné odsouzené ženy nemohli zahájit jinde než Drahonicích. Hosté formou Powerpoint byli seznámeni se základními údaji o České republice, Vězeňské službě ČR a objektu Drahonice.
 

Při prohlídce věznice byly kromě prostorů samotného výkonu trestu představeny zdravotní středisko, prostor výkonu kázeňský trestů a vnitřní pracoviště Callcentrum. S velkým zájmem hosté sledovali probíhající kurz „ Pořád jsem máma“, který byl organizovaný spolkem Za branou, kdy byla otevřena oblast práv a povinností odsouzených žen a práce specialistů ve věznici.

Odpoledne již patřilo návštěvě venkovního pracoviště v Podbořanech, kde jsou zaměstnány odsouzené ženy s volným pohybem. Prohlídka provozu a následná obsáhlá diskuse za účasti ředitele společnosti dokreslila partnerské vztahy mezi věznicí a soukromou firmou. Druhý den pracovní návštěvy byl zahájen prezentací zdravotní péče ve věznici a představena spolupráce s neziskovou organizací Rubikon Centrum.

Následně se delegace přesunula do Nového Sedla, kde si účastníci prohlédli věznici, včetně ubytovacích prostor, zahrady, kde probíhají volnočasové aktivity, uzavřeného oddělení, zdravotního střediska a vnitřních pracovišť.

Program návštěvy byl doplněn i o kulturní část, kdy hosté navštívili a prohlédli si zámek v Krásném dvoře. Setkání proběhlo ve velmi přátelské atmosféře a Katja Bauer, vedoucí oddělení výkonu trestu, Romy Schőnfelder, vedoucí zdravotní služby, Noel Fomteyne, psycholog a Tilo Wienhold, ústřední inspektor VS, koordinátor práce pouze konstatovali, že celá řada dotazů nebyl zodpovězena, takže je důvod se opět sejít a předat si další zkušenosti. Výkon trestu je velmi odlišný. Zatímco německé vězeňství jde tzv. „skandinávskou cestou“, kde jsou odsouzené ženy ubytovány zpravidla samostatně, tak u nás jsou ubytovány vícečetných ložnicích, a přesto jsme, podle vyjádření německých kolegů, daleko lépe schopni čelit konfliktům mezi odsouzenými a udržovat jejich pořádek a kázeň. Je to dáno až příliš liberálním přístupem, které Německo a německé vězeňství nastavilo a z kterého sami zaměstnanci nejsou příliš nadšeni. Další oblast, kterou hosté vyzvedli byla práce s odsouzenými, systém zaměstnávání mimo věznici, bez střežení.

Závěrem pouze obě strany již jen konstatovaly, že velké množství nezodpovězených otázek dává prostor pro další setkání a předání pozitivních zkušeností.

eko

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru