Václav Nasvětil. Foto: Spolek rodáků a přátel města Žatce
Louny

Žatec – Opět mezi velmi úspěšné se zařadila vernisáž výstavy obrazů Václava Nasvětila v žatecké Galerii U Radnice. Konala se v sobotu 2. 12. 2023 a pro velký zájem se muselo bezmála 200 návštěvníků u obrazů v komorním prostředí galerie prostřídat.

Václav Nasvětil – malíř, ilustrátor, milovník přírody, myslivecký nadšenec. Myslivecké motivy ve výtvarné tvorbě se po odchodu malířů Vacátka, Procházky, Herzla a některých dalších výtvarníků staly vzácností. Svojí tvorbou na ně navázal právě Václav Nasvětil. Je v současné době uznávanou osobností české výtvarné kultury právě v animalistické tvorbě. Perokresby zvěře, náměty krajiny a polního kvítí, realistické lovecké obrazy a ilustrace mu přinesly nové tvůrčí uspokojení i smysl života. Současně s mysliveckou tvorbou se zabývá malbou krojů a venkova moravského Slovácka, kde má mnoho přátel. Neopomíjí ani portrétní tvorbu. S jeho díly se lze setkat nejen na výstavách, ale i v kalendářích a v publikacích současných autorů, které doprovází ilustracemi. „Určitě si vzpomenete na film Muži v říji, kde zazářil s obrazy a kulisami celého filmu. Autor dokáže mysliveckou scénu včetně postav velmi působivě přenést na malířské plátno. Myslivost nejen maluje, ale mysliveckým životem opravdu žije. Je zřejmý jeho realistický, ale též poeticky malířský pohled na zvěř, myslivost a přírodu ve všech jejích podobách,“ uvedl mj. v úvodu vernisáže výstavy kurátor Galerie U Radnice Petr Pavel Šimáček. Autorovy obrazy jsou ozdobou loveckých sálů bavorské šlechty, stejně jako světnic holandských sedláků a hájenek a loveckých pokojů našich myslivců. Ale najdete je také v galeriích západní Evropy a Kanady. Malíř Václav Nasvětil, rodák z nedalekých Postoloprt, žije ve městě Žatec 25 let. A protože je také hrdým Žatečanem, nechybí v expozici ani obrazy s žateckými motivy. Například širokoúhlý panoramatický obraz Žatce, který lze namalovat pouze v pozdním létě. Je to záběr od žateckého civilního letiště až po dominantu Českého středohoří – hrad Házmburk.

0512vystava5 ac8e0


Příhodný název „75“ odkazuje na to, že je výstava uspořádána k malířově narozeninám. „Jsem velice ráda, že spolek žateckých rodáků, který Galerii u Radnice již čtyři roky velmi zdárně provozuje, tuto expozici k životnímu jubileu Václava Nasvětila pořádá,“ uvedla na vernisáži místostarostka Žatce Jaroslava Veselá. „Jsme na autora ve městě pyšni,“ dodala.

0512vystava4 0eb41


„Když jsme se s manželem na Facebooku dozvěděli, že v Žatci vystavuje mistr Nasvětil, neváhali jsme ani chvilku a přijeli. Je to „bomba“ výstava, zvěř na obrazech jako živá, jsme nadšeni,“ zhodnotila Pavla Marešová z Českých Budějovic. Stejně tak přijeli na vernisáž zájemci z Turnova, Mostu, Chomutova i Prahy. „Nejhezčí myslivecké obrazy ze všech malířů má pan Nasvětil, stejně nádherný je i jeho obrázkový kalendář 2024, který jsem si tady koupil. Děkuji a přeji panu Nasvětilovi hodně zdraví!“ – nechal se slyšet Standa Řehoř ze Žatce.

Výstava „75“ Václava Nasvětila potrvá v Galerii U Radnice do 20. ledna 2024. Otevřeno každou sobotu od 14 do 17 hodin.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru