Chmelařské muzeum. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Více návštěvníků než v roce 2022 evidovali letos pracovníci Chrámu Chmele a Piva (CHCHP) a Turistického informačního centra (TIC) v Žatci i na zámku Stekník. Zvýšený zájem turistů o Žatecko souvisel i se zářijovým zápisem Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO.

TIC Žatec navštívilo letos do konce října 14657 lidí (v celém roce 2022 to bylo 12 695 návštěvníků). Na zámek Stekník letos zavítalo do konce turistické sezóny 14197 návštěvníků (loni 11 693 lidí). CHCHP v Žatci evidoval za letošní rok už na konci září 13 tisíc návštěvníků. Stejný počet přivítal za celý loňský rok.

Pocit, že o víkendech na konci září a v říjnu bylo v centru Žatce i v okolí města více turistů než ve stejném období před rokem, potvrdily všechny tří organizace, které se turistům na Žatecku nejvíce věnují. Desítky lidí chodily o víkendech do žateckého infocentra, kam o rok dříve na podzim přicházeli spíš jednotlivci. Na zámku Stekník v termínu od 18. do 30. září 2022 přivítali 291 návštěvníků. Za stejné období letos to ale bylo 1235 lidí! V říjnu ukázala statistika na Stekníku nižší zájem než loni (pokles asi o 300 lidí proti loňským 1054 návštěvníkům), i tak ale přinesl konec sezóny na zámku nárůst turistů proti loňsku.

Zejména na konci turistické sezóny se výrazně zvedl zájem také o CHCHP, což logicky souvisí právě se zápisem na prestižní seznam. „Pozoruhodný nárůst zájmu byl zaznamenán hlavně ve druhé polovině září, což koreluje s předchozím zápisem Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO. Toto uznání přivedlo nové skupiny turistů, kteří se chtějí seznámit s chmelařským dědictvím,“ potvrdil ředitel CHCHP Jaroslav Špička.

Už prvních několik týdnů po zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví naznačilo, že turistický potenciál celé oblasti se díky prestižní značce UNESCO může výrazně zvýšit. Což je výzvou jak pro organizace působí v cestovním ruchu, tak pro všechny komerční služby v regionu, které ze zvýšeného zájmu turistů mohou profitovat.

 

Plány Chrámu Chmele a Piva na rok 2024

V reakci na rostoucí zájem turistů plánuje Chrám Chmele a Piva v roce 2024 zavést nové programy. Mezi nejočekávanější novinky patří interaktivní hra, která bude umístěna v návštěvnickém centru u Chmelového majáku. Tato hra poskytne návštěvníkům zábavný a poučný způsob, jak se dozvědět více o historii a kultuře chmelařství v regionu.

Kromě toho se plánují speciální programy pro různé cílové skupiny. Budou zahrnovat prohlídky historického královského města Žatce a jeho okolí, které poskytnou návštěvníkům hlubší vhled do bohaté historie a kultury regionu.

Pro ty, kteří chtějí prozkoumat krásy krajiny žateckého chmele, budou organizovány speciální výjezdy. Tyto výlety nabídnou jedinečnou možnost vidět a poznat chmelařství z první ruky a pochopit, proč je tento region tak významný.

Konkrétní podoba speciálních programů i výjezdů do chmelařské krajiny se bude domlouvat a připravovat v příštích měsících. Chrám Chmele a Piva a město Žatec se zároveň chystá rozvíjet spolupráci i s dalšími institucemi, které se cestovnímu ruchu věnují i blízkém i vzdálenějším okolí.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru