Ilustrační foto: CC0
Louny

Louny - Až 70 procent odpadu, který občané Loun vyhazují do černých nádob na směsný komunální odpad, se dá ještě dále třídit. Město Louny to zjistilo z analýzy, kterou si nechalo zpracovat u společnosti Marius Pedersen. Bez změny přístupu veřejnosti k důslednějšímu třídění dojde v nadcházejících letech k navýšení poplatků.

Analýza vzorku směsného komunálního odpadu se uskutečnila 25. září 2023, kdy bylo svezeno 18 kusů nádob velikosti 120 litrů z vybrané lokality Loun a dále 15 kusů nádob o velikosti 1100 litrů. Nádoby byly svezeny do areálu provozovny v Rybalkově ulici. Odpad se zde vysypal na plachtu a poté se ručně třídil podle předem určených kategorií. Vytříděný odpad daných kategorií se potom dále vážil.

„Výsledkem je pro město velmi znepokojující údaj. Totiž ten, že až 70 procent odpadu, který občané vyhazují do popelnic na směsný komunální odpad, by se dalo ještě dále třídit. Apeluji proto na nás všechny, abychom se nad tím zamysleli a odpady důsledněji třídili,“ vyzývá starosta Loun Milan Rychtařík. Dodává důvod svého apelu. „S platností nového zákona o odpadech byly totiž obcím a městům pevně určeny třídící cíle. Pokud je nezačneme plnit, vystavujeme se všichni riziku významného zdražení poplatků za odpad,“ zdůraznil.

Cílem pro rok 2025 je mít vytříděno minimálně 60 procent recyklovatelných složek z komunálního odpadu, v roce 2030 již 65 procent a od roku 2035 alespoň 70 procent odpadu. „Město Louny tento cíl v roce 2022 splnilo pouze z 23 procent,“ konstatoval mluvčí radnice Marcel Mihalik.

„Prvenství v kategorii odpadu, který se dá ještě třídit, má ten biologicky rozložitelný. Měl celkovou váhu 165 kg (30,11 procent), dále gastro odpad 54 kg (9,85 procent) a následně plastový odpad, který měl váhu 53 kg (9,67 procent),“ doplnil mluvčí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru