Další legenda odešla do hokejového nebe. Bývalému vynikajícímu útočníkovi Petru Klímovi bylo 58 let
Foto: HC Verva Litvínov
Louny

Litvínov - Zpráva, které lze v první chvíli uvěřit jen těžce, dnes dorazila do Litvínova. Navždy nás opustila jedna z největších legend litvínovského hokeje. Zemřel vítěz Stanley Cupu a bývalý kapitán chemiků Petr Klíma. Bylo mu 58 let. O smrti legendy informuje HC Verva Litvínov na svých webových stránkách.

Legendární útočník přezdívaný Kozel v roce 1985 emigroval do Spojených států amerických a začal svou veleúspěšnou kariéru v NHL. V dresu Detroit Red Wings debutoval 10. října téhož roku proti Minnesotě a hned v prvním utkání vstřelil svůj první gól v nejslavnější hokejové soutěži planety. Jeho bodový zisk se v prvním roce zastavil po 74 zápasech na skvělém čísle 56, nastřílel 32 gólů a na 24 dalších přihrál. V dalších sezónách svou produktivitu nadále potvrzoval. Jeho celkové vizitka v základní části je 573 kanadských bodů v 786 zápasech (313+260). Ve vyřazovacích bojích cestou za nejslavnější klubovou trofejí světa nasbíral dalších 52 bodů (28+24). Potřeboval na to 95 startů.

Stanley Cup nad hlavu zvedl v páté sezóně. Začal ji ještě v Detroitu, ale trofej vyhrál s Edmontonem Oilers. Byl to ročník 1989/1990. O rok později ve finále konference nastřílel hattrick za neuvěřitelných 313 vteřin. Stalo se to 4. května 1991, na den přesně před 32 lety. Bylo to opět proti Minnesotě a dodnes jde o nejrychlejší český hattrick v NHL. Za oceánem nastupoval také za Tampu Bay, Los Angeles a Pittsburgh. Do Litvínova se vrátil na sklonku kariéry, aby svůj mateřský klub vedl v sezónách 2001/2002 a 2002/2003 s céčkem na prsou.

"Tuhle smutnou zprávu jsme přijali s velkou bolestí. Jménem klubu bych chtěl celé Petrově rodině, blízkým i přátelům vyjádřit naši hlubokou soustrast. Odešla další z legend litvínovského i celého československého a českého hokeje," uvedl pro klubový web generální ředitel Pavel Hynek.

Odpočívej v pokoji, Petře. Nezapomeneme!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru