Základním školám v Lounech se daří modernizovat učebny díky finanční podpoře IROPu
Foto zdroj: město Louny
Louny

Louny - Během měsíce března navštívilo vedení města Louny téměř všechny základní školy, aby se podívali na učebny vybudované z finanční podpory Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Školy mohly v uplynulém programovacím období (2014 – 2020) obdržet na rekonstrukce učeben z celkových způsobilých nákladů až 85% dotace. V první etapě uspěly se žádostí ZŠ J. A. Komenského a ZŠ Prokopa Holého. Jejich projekty byly dokončeny v roce 2019. Díky projektu byly rekonstruovány a nově vybaveny učebny jazyků, fyziky a přírodních věd včetně vyřešení bezbariérového přístupu do budovy. IROP podpořil projekty částkou téměř 15 mil. Kč, z toho více jak 2 mil. Kč byly spolufinancovány ze strany škol, nepřímo tedy z prostředků města Loun.

V roce 2021 se do realizace projektů na rekonstrukci učeben zapojila ZŠ a MŠ Kpt. O. Jaroše a ZŠ Přemyslovců. V první zmíněné škole došlo k modernizaci učebny jazyků/ICT a učebny fyziky, a to včetně zajištění bezbariérovosti školy. Projekty v hodnotě přes 5 mil. Kč byly financovány z IROP ve výši 4,3 mil. Kč a vlastními zdroji školy (potažmo opět prostředky města Loun) ve výši 760 tis. Kč.

Dosud největším projektem, co se týká objemu finančních prostředků, byla rekonstrukce ZŠ Přemyslovců. Investice směřovala nejen do učeben jazyků/ICT a přírodních věd, ale také do zvýšení konektivity a bezbariérovosti celé školy. Projekt s předpokládanými výdaji ve výši přes 9 mil. Kč je stále v realizaci, město Louny se na projektu podílelo částkou přes 1 mil. Kč. Moderní učebny využívající nejmodernější technologie jsou vybaveny, tak jako u prvních dvou projektů, novým nábytkem, učebními pomůckami, projektory, interaktivními pomůckami, ICT technologiemi apod.

„Investice do škol a do vzdělání byla, je a věřím, že i zůstane prioritou města. Každou modernizaci škol spolufinancovanou z evropských dotací musí město předfinancovat, jedná se o milionové částky, a proto se již nyní radnice i naše základní školy připravujeme na další dotační výzvy,“ uvedl starosta Pavel Janda, který společně s vedoucí odboru školství, kultury a sportu Ing. Zuzanou Královou školy navštívil.

Díky realizovaným projektům se zlepšila funkčnost učeben, ve kterých bude probíhat výuka s moderními technologiemi, která děti více baví a je jim bližší. Rekonstrukce by nikdy neproběhly bez aktivního zapojení ředitelů a ředitelek škol, kteří mají hlavní podíl na úspěšné realizaci projektů, a za to jim patří velké poděkování.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru