FOTO: Nemáte je doma? V masech z Lidlu i Albertu našli inspektoři salmonelu!
V masech z Lidlu i Albertu našli inspektoři salmonelu. 4x foto zdroj: www.potravinynapranyri.cz
Louny

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila ve dvou nejznámějších obchodních řetězcích v Česku potenciálně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o mleté kuřecí maso z Lidlu, které je původem z Česka a o kuřecí stehna z prodejny Albert, též původem z Česka.

V obou výrobcích byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie rodu Salmonella sp., která způsobuje onemocnění salmonelózu, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut.

O výsledcích kontrol informoval tento týden web Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz, kde inspektoři zařadili obě masa do kategorie nebezpečných výrobků.

V případě kuřecího mletého masa se jednalo o 100% kuřecí mleté maso stehenní zabalené v plastové vaničce s fólií. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorek byl odebrán 5. února, maso mělo použitelnost do 9. února letošního roku.

U kuřecích stehen z Albertu byl vzorek odebrán 21. ledna, datum použitelnosti končilo čtyři dny poté.

foto

Tato masa z Lidlu i Albertu označila Státní zemědělská a potravinářská inspekce za nebezpečné potraviny.

0304inspekce2

0304inspekce3

0304inspekce4

0304inspekce5

Jak se vyhnout salmonele

Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání.

Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru