Počet turistů v Žatci neklesá, ale Chrám chmele a piva jich chce lákat ještě víc
Počet turistů neklesá, ale Chrám chmele a piva jich chce lákat ještě víc. Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - K hlavním turistickým lákadlům Žatce patří už několik let Chrám chmele a piva (CHCHP), který je příspěvkovou organizací města. Společně s Chmelařským muzeem, jehož zakladatelem je družstvo Chmelařství, je CHCHP hlavním cílem pro turisty, již míří do Žatce kvůli jeho chmelařské tradici. Do konce listopadu chrám navštívilo přes deset tisíc návštěvníků, což je stejně jako za celý loňský rok.

Zároveň ale CHCHP letos zahájil řadu aktivit, jejichž cílem je v dalších letech počet návštěvníků zvyšovat. Samozřejmě nejen ze zahraničí a dalších regionů Česka, ale i přímo ze Žatce – a to tím, že rozšiřuje svůj program.

K hlavním novinkám roku 2019 patřilo otevření Královské cesty chmele a piva, jako prvního společného zážitkového produktu Muzea Homolupulů, Chmelařského Muzea, Žateckého pivovaru, Státního zámku Stekník, CHCHP a královského pivovaru Krušovice. „Celkově se odvedlo mnoho práce. Velká pochvala patří kolegovi Ing. Havelkovi, který se svým novým týmem udělal hodně práce. Zvedla se úroveň prohlídek, zlepšila jazyková vybavenost a pozitivní byly i úpravy prohlídek. Nově jsme třeba zavedli i komentované prohlídky minipivovaru,“ uvedl ředitel chrámu Ondřej Baštýř.

Chrám nabídl společné prohlídky s Galerií Sladovna, kde navíc otevřel stálou expozici o sladovnictví. Cílem bylo přilákat více návštěvníků do renesanční sladovny.

Velmi slibně se rozvíjí spolupráce s dalšími partnery. Těmi jsou jak hotely a penziony ve městě, tak organizace v jiných městech. „Letos jsme se zúčastnili rekordního počtu tuzemských a mezinárodních veletrhů cestovního ruchu, prezentovali se na mnoha nových místech a našli mnoho nových partnerů. Skvěle je nastartovaná spolupráce s Destinační agenturou Dolní Poohří. Byli jsme součástí programu její konference cestovního ruchu Stop and Stay a také jsme se díky jejímu řediteli Lukáši Pichlíkovi zúčastnili několika prezentací v zahraničí. I o městě Žatec se tak poprvé v historii mohli dozvědět zástupci touroperátorů v Jižní Koreji. Velmi optimisticky se vyvíjí spolupráce s Polskem. Memorandum o turistické spolupráci s pryviatem Ostroda či velký zájem Poláků (ať už provozovatelé webů, TV či tiskovin, tak i zástupci cestovních kanceláří či cílový segment zákazníků) o naší chmelařskou historii a skvělé pivo je toho předpokladem. Teď nás však čeká veškeré nové věci dotáhnout tak, aby k nám reálně turisté jezdili,“ připomněl Ondřej Baštýř.

Významným partnerem se stal CzechTourism, v jehož hlavním stánku v Praze na Staroměstském náměstí se letos o prázdninách mohl CHCHP prezentovat celý týden. Do budoucna se jeví nadějně také spolupráce s Offroad Safari z Mostecka, Plzeňským Prazdrojem, projektem "Lifeisskill" či zahraniční prezentace s Destinační agenturou dolní Poohří ve Francii a Velké Británii.

Kromě chmelařské tradice se žatecký chrám hodlá dál zaměřovat i na tzv. pivní turistiku a využívat blízkosti Německa. Žatec je nejen součástí česko-německé pivní stezky, která propojuje pivovary a památky z obou stran Krušných hor, ale navíc Chrám chmele a piva do budoucna plánuje uspořádat česko-německý pivní festival.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru