Prunéřov - V pátek 18. října provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Závodní stravování EPRU II – centrální kuchyně v Prunéřově. Jedná se o velkokapacitní kuchyni v elektrárenském komplexu s výrobou hotových pokrmů pro zaměstnance elektrárny a hotových pokrmů určených k expedici do Karlovarského kraje, s výrobou studené kuchyně a výrobou jednoporcových chlazených pokrmů.
V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. "V prostoru mytí termoportů byly znečištěné podlahy, dřevěný dvojdřez, přepravní vozík na pokrmy, parapety na oknech a topné těleso. V prostoru kuchyně byly zjištěny znečištěné podlahy pod i za technologickým vybavením, znečištěné odpadové nádoby a znečištěné stroje na přípravu těsta. Ve stravovacím provozu byly silně znečištěné povrchy podlah, zejména v prostoru chodby, kde dochází k naskladnění potravin a pokrmů do chladicích a mrazicích zařízení, dále byly zjištěny znečištěné povrchy podlah ve vestavěných chladicích a mrazicích zařízeních, znečištěný přepravní vozík na gastronádoby, vypínače a zásuvky," uvádějí hygienici v závěrečné zprávě.
V celém stravovacím provozu nebyla prováděna řádná sanitace. V době kontroly byly při vstupu do skladových prostor zjištěny přepravky, odložený mrazicí box na nanuky, vše bylo uloženo u schodů vedoucích do prostor přízemí, kudy vchází zaměstnanci do provozovny. Ve stejném prostoru docházelo k příjmu zboží a expedici pokrmů. Některé dveře ve stravovacím provozu byly místy znečištěné a poškozené.
V době kontroly bylo zjištěno velké množství kbelíků, barelů a různých plastových nádob s biologickým odpadem a použitým olejem (cca 100 l) ve skladu na biologicky rozložitelný odpad, kde byla naměřena teplota prostředí +22,1 °C (měřeno teploměrem Krajské hygienické stanice). "V místnosti byl subjektivně cítit silný zápach, dle sdělení provozního vedoucího zde byl uložen biologický odpad i z výdejny EPRU I. Smlouvy o likvidaci odpadů nebyly v době kontroly předloženy. V době kontroly v prostoru kuchyně, kde mají probíhat pouze čisté pracovní činnosti, zaměstnankyně stravovacího provozu čistila neočištěnou cibuli, kuchyně byla v době kontroly znečištěná slupkami od cibule. V kuchyni nelze křížit čisté a nečisté pracovní činnosti, a to zejména v době, kdy je připravován výdej hotových pokrmů," pokračují hygienici ve výčtu nedostatků.
Syrové maso silně zapáchalo
V prostoru přípravy studených pokrmů byl v době kontroly umístěn konvektomat, kde bylo v průběhu kontroly tepelně upravováno syrové maso. V době kontroly bylo v mrazicím zařízení zjištěno zamrazené chlazené syrové maso (cca 8 kg) skladované v rozporu s pokyny výrobce. Syrové zamrazené maso nebylo nijak označené, silně zapáchalo a bylo v nezakryté přepravce, doklady nebyly předloženy. V chladicím zařízení bylo zjištěno velké množství (cca 100 kg) naloženého masa v přepravkách, které byly v době kontroly uloženy navrstvené na podlaze, veškeré maso bylo neznačené, neznámého původu, neznámého data dodání, doklady k masu nebyly předloženy.
V chladicím zařízení označeném jako „Lednice chlazenek, polotovary“ byly uskladněny gastronádoby a různé plastové nádoby s hotovými pokrmy, uvařenými a zchlazenými přílohami a již tepelně upraveným masem, vše bylo zchlazeno bez jakékoli evidence a označení data výroby/spotřeby, dále zde byly uloženy chlazené pokrmy v jednoporcových obalech, které byly uloženy v červených přepravkách označených místem výdeje koncovému spotřebiteli, dle sdělení provozního vedoucího byly tyto pokrmy dodávány do automatů, v době kontroly nebyly jednoporcové pokrmy označeny.
Výše uvedené pokrmy nebylo možné považovat za bezpečné. Dle sdělení provozního vedoucího byly tyto pokrmy, přílohy a maso určené k likvidaci. Toto chladicí zařízení přitom bylo určeno pro skladování chlazených hotových pokrmů a polotovarů. Byla nařízena likvidace veškerých nebezpečných potravin a pokrmů odbornou firmou, doklad o likvidaci předloží provozovatel Krajské hygienické stanici.
"Zjištěný stav nevylučoval možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, mohlo dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniklo riziku ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, současně byla nařízena sanitace provozovny a likvidace závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," stojí v závěru zprávy od krajských hygieniků.
Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložena sankce.
Foto