Klášterec nad Ohří - Ve čtvrtek 10. října provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Restaurace Peřeje, která sídlí na adrese Kyselka 20 v Klášterci nad Ohří. Jedná se o restauraci v klidové zóně Lázní Evženie s výrobou hotových a minutkových pokrmů a stravování pro lázeňské hosty.
Hygienici při kontrole zjistili, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. "Kontrolou byly zjištěny silně znečištěné povrchy stěn, pokryté pavučinami, včetně povrchů zařízení, které přichází do styku s potravinami (chladicí a mrazicí zařízení). V prostoru za barem byly silně znečištěné povrchy stěn kolem kávovaru a protější stěny, bedna od PC, kabeláž i povrchy v prostoru, kde byly uloženy jednorázové obaly, topné těleso, barel, do kterého ústila odpadní trubice z kávovaru. Čisticí prostředky nebyly uskladněny v uzavíratelné skříni, naopak byly uskladněny pod barovým pultem. V prostoru kuchyně byly zjištěny žíraviny uskladněné společně se znečištěnými utěrkami v regále, ve kterém byly uloženy i suché potraviny," stojí ve zprávě krajských hygieniků.
Dále byly zjištěny znečištěné a polámané šuplíky v mrazicím zařízení v kuchyni. V době kontroly byly při vstupu do skladových prostor zjištěny osobní věci zaměstnanců, čisticí prostředky, provozní nádobí a náčiní a po schodech dolů byly uloženy přepravky s balenými nápoji. Ve stejném prostoru dochází k příjmu zboží, v době kontroly zde byly uloženy dovezené potraviny.
V prostoru skladu potravin byl prach a nečistoty. "V době kontroly byl zjištěn nevyhovující stav sanitárních zařízení (umývárna a WC pro zaměstnance) a pomocného zařízení (úklidová místnost s výlevkou). Kontrolou těchto prostor byly zjištěny závady: chybějící kryty na světlech, znečištěné vypínače, silně znečištěné WC, chyběl kryt na splachování, u umyvadla na mytí rukou v umývárně v době kontroly netekla teplá voda. Výlevka byla v době kontroly nepřístupná a silně znečištěná.
V době kontroly byla v kuchyni uložena neočištěná zelenina (brambory a cibule) v prostoru mytí nádobí, v blízkosti mytí nádobí byla plocha na zpracování již očištěné syrové zeleniny. V kuchyni nelze křížit čisté a nečisté pracovní činnosti, a to zejména v době, kdy je připravován výdej hotových pokrmů, který probíhá v bezprostřední blízkosti těchto činností.
V době kontroly bylo v mrazicích zařízeních ve skladu potravin zjištěno zamrazené syrové maso skladované v rozporu s pokyny výrobce, syrové zamrazené maso s prošlým datem použitelnosti a zamrazené syrové maso neznámého původu bez označení (cca 5 kg), zamrazené syrové kuřecí maso v porušeném originálním obalu, dále zamrazené hotové pokrmy v plastových nádobách – segedínský guláš cca 5 l a omáčka cca 3 l," pokračují hygienici v závěrečné zprávě.
Zjištěný stav podle hygieniků nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů. Může tak dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, současně byla nařízena sanitace provozovny a likvidace závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny.
Za zjištěné nedostatky byla uložena sankce.