Nenechte si ujít: Netradiční výstava v Žatci přibližuje vývoj české měny
Foto z výstavy. Zdroj: Muzeum Žatec
Louny

Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve do Staré papírny na výstavu s názvem Tisíciletá tradice české měny, která byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 18. července.

Výstava netradiční formou přibližuje hlavní mezníky měnového vývoje, jimiž český stát, který v období středověku a raného novověku představoval hlavního evropského vývozce mincovního stříbra, přispěl k dějinám peněžního oběhu.

Výstavu připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Pardubice a Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou již v roce 2013 pro New York. Putovní výstava cestovala i po dalších amerických městech a od roku 2016 byla představena českému publiku, např. v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

V letošním roce, kdy Česká národní banka slaví sto let zavedení československé měny a její peněžní jednotky česko-slovenské koruny, se výstava přímo nabízí. Na deseti panelech je představena tisíciletá tradice s bohatým obrazovým materiálem a galvanoplastickými kopiemi vzácných historických mincí z dílny restaurátora Michala Vojtěchovského. Autorem výstavy je prof. PhDr. Petr Vorel, CSc. a grafického návrhu výstavy Ondřej Ulrich.

V pobočce Stará papírna (Volyňských Čechů 733) v Žatci je k této výstavě pro děti i dospělé připraveno množství kvízů, soutěží a hádanek. Výstava potrvá do 24. srpna.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru