Chodov, Louny- Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která nově může kontrolovat takzvané provozovny společného stravování, uzavřela bar v Chodově u Sokolova. Kontroloři tam zjistili nepřijatelnou situaci v oblasti hygieny. Stejná kontrola může čekat od začátku ledna jakýkoliv podnik na Lounsku a Žatecku.

"Kontrolou vyšlo najevo, že v celém prostoru baru i jeho zázemí není dostupná teplá voda a zároveň chybí zařízení pro mytí nádobí, např. myčka. Personál proto nemá možnost hygienicky umýt nádobí používané pro servírování rozlévaných nápojů a potravin. V rozporu s požadavky správné hygienické praxe dále SZPI zjistila v celém výdejním prostoru baru poházené obaly od nápojů a potravin a dlouhodobě neodklízené nečistoty a prach na podlaze. V provozovně nebyly oddělené toalety pro hosty a personál a na WC rovněž netekla teplá voda. Z uvedených důvodů SZPI na místě uložila opatření - zákaz užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků a zahájí s provozovatelem správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
V souvislosti z novelizací zákona o potravinách došlo od r. 2015 k rozšíření kompetencí SZPI. Vedle stávajících provozoven převážně v oblasti maloobchodního a velkoobchodního prodeje potravin a výroby nyní inspekce vykonává kontrolu i v provozovnách společného stravování.
Jde zejména o restaurace, cukrárny a čajovny, rychlé občerstvení, stravovací služby poskytované v rámci maloobchodu a čerpacích stanic, vinárny a diskotéky, pivnice, výčepy, bary, herny atd. O závažných porušeních právních předpisů v oblasti bezpečnosti a falšování potravin, hygieny prodeje apod. v podnicích společného stravování bude inspekce spotřebitele průběžně informovat prostřednictvím tiskových zpráv, portálu potravinynapranyri.cz a sociálních sítí Facebook a Twitter. Stejným způsobem zveřejňuje SZPI závažná zjištění u provozovatelů, kde inspekce vykonávala dozor již před rokem 2015.