OBRAZEM: Dny památek v Žatci: Dvorky a zákoutí v historickém centru navštívily stovky lidí
Módní dvorek u Husitské bašty. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Žatecká zákoutí, kam lidé normálně chodit nemohou vůbec nebo nemají důvod se tam vydat. Případně s programem, který jim dává zcela novou podobu. Tak vypadaly sobotní Žatecké dvorky, zcela nová podoba Dnů evropského dědictví (EHD) v Žatci.

Pořadatelé nabídli účastníkům, jichž dorazily stovky, celkem sedmnáct míst v rámci programu Žateckých dvorků. K těm nejatraktivnějším patřil program na místech v soukromých objektech, kam se normálně veřejnost nedostane: V průjezdu čp. 10 vedle bývalé spořitelny na náměstí Svobody byl Historický dvorek se středověkou hudbou a poznáváním historických osobností.

A na dvorku čp. 53 a 54 nám. Svobody, což je na hradbách, byl Relaxační dvorek doplněný výstavou fotografií Milana Drlíka. K relaxaci poslouží prostor na hradbách i po skončení rekonstrukce Městské knihovny Žatec. „Počítáme s prostorem třeba jako s čítárnou, budou tady i různé akce třeba pro děti,“ potvrdila ředitelka knihovny Radka Filková. Husitská bašta se stala místem módních přehlídek včetně historického spodního prádla.

1709ehs2

Žatecké dvorky nabídly prostor zároveň pro ukázku aktivity žateckých spolků a organizací. Spolek A dál? Se ujal Komunitního dvorku na hradbách, Kamarád-LORM Veselého kreativního dvorku u dočasného sídla knihovna. Klub Budík zajistil Hudební dvorek na Hošťálkově náměstí, Divadelní spolek Jitřenka zaplnil Pohádkový dvorek v pasáži u městské policie.

Vedle dvorků byla zdarma přístupná žatecká muzea. Zcela originálním a velmi atraktivním doplněním programu EHD byla procházka za historií spojenou s lóží (spolkem) svobodných zednářů v Žatci. Celkem sedm desítek lidí se vydalo na cestu ulicemi, aby mimo jiné zjistili, kde byl lóžový dům – dnešní soukromá alergologie kousek pod restaurací Václavka. Podobně unikátní byla návštěva zákulisí historické budovy divadla.

Kromě toho začala výstava patnácti set autíček – angličáků v hlavní budově muzea nebo výstava Patchwork. Lidé také mohli znovu vidět výstavu Historie neobyčejné tužky v Galerii Sladovna i s výkladem jejího autora a sběratele Emanuela Petráně.

1709ehs1

1709ehs4

1709ehs5

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru