Pro výuku vazby kytic bude připraveno pestré množství květin. Ilustrační foto: Helena Krejčí
Co se chystá

Osek – V sobotu 15. června se uskuteční 2. ročník Jarní květinové slavnosti – bude oslavou kreativity a květinové tvorby i projevem úcty k práci včel. Vše vypukne na nádvoří Cisterciáckého kláštera Osek v 11 hodin dopoledne a slanost bude ukončena v 18 hodin. 

„Pozvánkou na Jarní květinovou slavnost otevíráme i prostory, kde promlouvá výrazný otisk péče o rostliny již od minulých tisíciletí. Otevíráme se tak nový rozměr pro obnovu a nový růst míst v blízkosti oseckého kláštera. Klášter Osek je výjimečným komplexem staveb v regionu Ústeckého kraje a zároveň jeho zahrady v rozsahu původních barokních zahrad jsou ojedinělým zahradním prvkem v rámci kraje a účelem akce je příspěvek k oživení a obnovení prostor," popisuje další rozměr akce spolupořadatelka Helena Malíková. I proto slavnost finančně podpořil Ústecký kraj a také město Osek.

Letošní ročník Jarní květinové slavnosti bude oslavou kreativity a květinové tvorby ve spojení s hudební produkcí a soutěží ve tvorbě a vazbě kytic a kompozic, zároveň bude probíhat akvarelová malba v plenéru. Slavnost je určena pro širokou veřejnost. „Přirozený vztah k zemi a rostlinám se nejvíce rozvíjí v dětském věku, a proto jsme pro děti připravili soutěž v poznávání rostlin, květů a bylin a také tvořivé dílničky sázení, setí," upozorňuje na program určený dětem Helena Malíková.

Návštěvníci a to i dospělí budou mít možnost pracovat pod vedením malířky v akvarelovém kurzu a kurzu vazby květin dle odborných floristů. Podle zvolené techniky práce budou zhotoveny kytice vázané a nebo vypichované do podložky. Vázané kytice budou pak skládány v ruce do požadovaného tvaru.

„Lidé, kteří přicházejí na květinovou slavnost, mají možnost využít nejen tvoření a dílny, ale i květinový swap," upozorňuje na jednu ze zajímavostí pořadatelka akce.

Součástí slavnosti je i prodej tematického zboží, na pultech stánků nebude chybět keramika, rukodělné a domácí výrobky, květiny, bylinky, koření, medové výrobky či bylinkové směsi. Na facebookové stránce skupiny Klášterní zahrady Osek pořadatelé zveřejňují střípky informací o účastnících akce. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru