Nejkrásnější svátky roku v Dolním Poohří: Připravena je řada aktraktivních akcí, podívejte
Klanění Ježíškovi na náměstí v Chomutově foto: Město Chomutov
Co se chystá

Dolní Poohří - Poslední dny Adventu a vánoční svátky není nutné trávit jen přípravami či sledováním televizních pohádek. V Dolním Poohří na domácí i návštěvníky čeká celá řada atraktivních programů, které zpestří nejkrásnější svátky roku.

Čtvrtou adventní neděli, 23. prosince, se návštěvníkům naposledy otevře zámek Červený Hrádek k adventním prohlídkám. V doprovodu hraběnky a zámeckého komorníka můžete den před Štědrým dnem nasát vánoční atmosféru vyzdobeného zámku, ochutnat cukroví a svařené víno a vyslechnout varhanní koncert. První prohlídka začíná ve 13 hodin, poslední v 19 hodin. Zámek Červený Hrádek však ožije znovu i na Štědrý den – je místem tradičního setkání obyvatel i turistů při Živém betlému. První průvod k jesličkám se vydá v 11 hodin a představení se opakuje každou hodinu až do 15 hodin. Chybět nebude občerstvení.

Poslední adventní neděle ve skanzenu Stará Ves v Chomutově patří tradičně zvířatům v zoo, kterým návštěvníci nosí dobroty. Na programu jsou také koledy, ochutnávka vánočních dobrot podle starých receptů a vánoční zvyky jako házení botou nebo lití olova. Program se koná od 14 do 17 hodin.

1812poohri2

Vánočně vyzdobený skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku. (foto: Město Chomutov)

Živý Betlém bude na Štědrý den také na náměstí 1. máje v Chomutově, kde ho připravuje agentura J. Stejného. Poklonit se Ježíškovi můžete od 11 do 15 hodin. Vánoční trhy v Chomutově trvají až do 23. prosince a otevřeny jsou denně od 10 do 18 hodin, vánočního kapra si pak můžete koupit od 18. do 23. prosince na rybím trhu v parčíku u radnice.

Trochu jiné Vánoce můžete vyzkoušet v Archeologickém skanzenu v Březně u Loun. V sobotu 22. prosince se tam bude slavit Sluncovrat, a tak zažijete kombinaci pohanských a křesťanských svátků, v níž nebude chybět příprava kapra, pečení chlebových placek či zdobení polena. Bubenické nástroje s sebou. Otevřeno bude od 10 do 16 hodin.

V kostele svatého Vendelína v Perštejně se na Štědrý den od 22 hodin koná tradiční vánoční zpívání. Naladit se hudebně na svátky můžete též v Kadani, kde v pátek 21. prosince zazní v kostele Povýšení svatého Kříže na Mírovém náměstí Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Zpívat bude smíšený sbor Hlahol a kadaňští zpěváci. Začátek v 18 hodin. Předvánoční koncert s bohoslužbou se koná v pátek 21. prosince od 17 hodin v kostele Božího Spasitele v Podbořanech. Budete se moci zaposlouchat do vánočních písní za doprovodu varhan.

Až do 23. prosince je v kadaňském Františkánském klášteře každý víkend otevřena výstava Františkánské Vánoce. Představuje historii betlémářství od svatého Františka z Asisi až po současnost. Otevřeno v sobotu i neděli od 10 do 17 hodin.

Od Božího hodu 25. prosince až do první dne nového roku bude v kapli svatého Vavřince v Psychiatrické léčebně v Petrohradě otevřena výstava betlémů. Půlnoční mše na Štědrý den zde začíná ve 22.30 hodin.

O Vánocích můžete vyrazit také do muzea. Na Štědrý den bude otevřeno Oblastní muzeum v Lounech (od 10 do 16 hodin). K vidění je výstava vánočních ozdob a staročeských vánočních zvyků. Čekání na Ježíška si 24. prosince můžete zkrátit také v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci. V hlavní budově muzea bude otevřeno od 13 do 17 hodin, děti se zabaví na výstavě angličáků a prohlédnout si můžete i betlém, vytvořený žateckou veřejností. V obou muzeích je vstup volný.

Čtvrtý adventní víkend nabídne žatecké muzeum v Křížově vile v rámci výstavy Než přijde Ježíšek pečení vánočních perníčků. Vyzkoušet si ho můžete v sobotu i neděli 22. a 23. prosince od 13 do 17 hodin.

Oblastní muzeum v Chomutově, kde jsou vystaveny africké betlémy, se otevře na první i druhý svátek vánoční 25. a 26. prosince, a to od 13 do 17 hodin.

1812poohri1

Výstava afrických betlémů v Oblastním muzeu v Chomutově (foto:  sbírka rodiny Tlustých).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru