Vrtná plošina. Foto: Jitka Fárová
Louny

Žiželice – Na konci loňského roku došlo k intenzivnímu sesuvu svahu pod komunikací I/27 v obci Žiželice, tedy na hlavní komunikaci z Mostu do Žatce. Odhadem je v pohybu 90 tisíc m3 zeminy. V ohrožení jsou budovy, místní kaple, ale i doprava v obci. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zde začalo provádět vrty, kterými plánuje odčerpávat spodní vodu.

„Kluzké geologické vrstvy se dávaly do pohybu, nikoliv v souvislosti se stavbou přemostění, ale v souvislosti s podložím jaké tady je, protože zde je skutečně velmi složité geologické prostředí,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

0905vrty1 6628f

Vrtná plošina. Foto: Jitka Fárová

Vrtná plošina tu pracuje od úterý a bude tu zřejmě do konce příštího týdne. „Rozhodli jsme, že provedeme to, co nám odborníci, projektanti a geologové doporučili, tedy tři 30 metrů hluboké vrty, které začnou fungovat jako studny, a které začneme odčerpávat. Tím začneme odvádět spodní vodu. V okamžiku, kdy kluzným plochám vezmeme vodu, stabilizujeme celý svah,“ vysvětlil Rýdl a dodal, že vrty vyjdou na jeden milion korun.

ŘSD je připraveno na následné měření, aby se zjistilo, jaký je efekt samotného odčerpávání vody.

0905vrty3 2129c

Jednotlivé vrstvy geologického podloží v Žiželicích. Foto: Jitka Fárová

Nebezpečný svah podle starostky obce stále ujíždí. „Zatím jsme do ujíždějícího svahu investovali okolo pěti milionů korun, dostali jsme finanční dar od Ústeckého kraje v podobě dvou milionů korun, což nám hodně pomůže. Samozřejmě se snažíme o dotační titul z Ministerstva pro životní prostředí,“ uvedla starostka Žiželic Květa Panská s tím, že roční rozpočet obce je okolo 11 milionů korun.

UZAVÍRKA SILNICE Č. 27

Stavební firmy začaly už o prvním dubnovém víkendu vrtat piloty pro 380 metrů dlouhý most přes údolí. Řidiče nyní čeká kompletní uzavírka. Ta začne 15. května 2024. Pro vozidla do 6 tun bude uzavírka do prosince 2024, pro vozidla nad 6 tun do února 2026. Denně projede Žiželicemi 10 až 12 tisíc vozidel.

Pro řidiče stanovily úřady dvě objízdné trasy:

Pro vozidla do 6 tun vede objížďka na cestě mezi Žatcem a Mostem přes Staňkovice a kruhové objezdy na dálnici D7.

Pro ostatní dopravu je objízdná trasa na cestě mezi Plzní a Mostem vedena od jesenické křižovatky po silnicích číslo 6 a číslo 16 směrem na Slaný, odtud pak po silnici číslo 7 a po D7 směrem na Chomutov s možností sjezdu z dálnice směrem na Most.

0905vrty4 237c3

Začátkem dubna se začaly provádět vrty pro mostní pilíře. Foto: Jitka Fárová

Cílem obchvatu Žiželic je odvést tranzitní dopravu mimo obec, a tím zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Zprovoznění stavby se plánuje v únoru roku 2026.

Investorem stavby za 783 milionů Kč bez DPH je Ředitelství silnic a dálnic. Zhotovitelem stavby je sdružení firem Silnice Group, Eurovia CS, SMP CZ, Valbek a Geofos.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru