Lounsko - S příchodem zimy se začínají množit krádeže vloupáním do rekreačních objektů. Zloději využívají toho, že v chatě či v chalupě již nikdo není, ale majitel ji ještě nestačil pořádně "zazimovat" a hlavně uklidit nebo úplně odvézt různé cenné věci. Co dělat, abyste utrpěli přes zimní období co nejmenší škody?

Chatová osada. Ilustrační foto: www.e-lounsko.cz

"Z rekreačních objektů nejčastěji mizí různá zahradní technika, pracovní nářadí a náčiní, elektronika, ale výjimkou nejsou ani potraviny či alkoholické nápoje. Zloději se zkrátka zaměřují na ty věci, které mohou následně dobře zpeněžit v různých zastavárnách, bazarech a podobně," říká lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

V loňském roce šetřili policisté v lounském okrese celkem 48 případů krádeží vloupáním do rekreačních objektů se škodou, která se vyšplhala na 715 000 Kč. V letošním roce, jen do konce září, bylo již vykázáno 27 těchto skutků, přičemž škoda činila 497 000 Kč, zatímco za stejné období roku loňského se jednalo o 36 skutků se škodou 519 000 Kč.

Jedním z případů, kdy v posledních dnech zavítal zloděj do chatové oblasti a kradl, je skutek spáchaný v Levonicích. Překonal tam oplocení jednoho pozemku chaty a z něj pak odcizil plastovou nádrž na vodu s příslušenstvím. Sice škoda není nijak závratně vysoká, činí cca 3 000 Kč, ale to nic nemění na tom, že se dopustil trestného činu a majiteli tím způsobil nemalé starosti a problémy. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení a po pachateli pátrají.

Chraňte si svůj majetek!

Pachatelé si většinou vybírají rekreační objekty osamocené. Kolonie chat je bezpečnější, ale ani zde si chataři nemohou být v průběhu roku jisti. Krade se úroda, nářadí a cennější věci.

Nejslabší stránkou rekreačních objektů z hlediska vloupání jsou, jako u všech objektů, okna, prosklené plochy a dveře.

Co podniknout?

  • Objekt zazimovat. Rozhodně se vyplatí odvézt z objektu drahé nářadí, horská kola a další cennosti.
  • "To, jaká zvolíte zabezpečovací opatření, záleží na tom, kde se objekt nachází. Je-li na samotě, je vhodné použít nadstandardní mechanické zabezpečovací prostředky a skryté detektory pohybu. V chatových koloniích se vyplatí zesílit vstupní dveře, instalovat kvalitní zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna.Při překonávání těchto zábran dělá zloděj většinou hluk a v kolonii může někdo zareagovat na tuto činnost nebo na poplachový signál z instalované elektrické zabezpečovací signalizace a přivolat bezpečnostní agenturu či policii," radí lounská policie.
  • Určitě se vyplatí instalace zabezpečovací signalizace. Jiné možnosti máme, je-li v objektu elektrorozvodná síť (230V) či je zde zavedený telefon. Jiná elektronická zařízení využijeme, jde-li o objekt úplně odříznutý od civilizace. Zabezpečovací firmy, které se sdružují v Asociaci technických bezpečnostních služeb, nabízejí celou řadu výrobků (čidla, radiové ústředny) na splátky, k pronájmu či k zakoupení ve všech cenových relacích (řádově stovky až tisíce korun).
  • Každá pojišťovna při sjednávání pojištění má ve svých pojistných podmínkách pasáž o nejnutnější zabezpečovací technice, kterou vyžaduje. Většinou pojišťovny předepisují mechanické zábranné prostředky, u luxusních rekreačních objektů je vyžadována i EZS, elektrická požární signalizace a připojení na pult centralizované ochrany bezpečnostní agentury.
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru